27/10/2020 - Blog

Waarom ik niet werk op vrijdag - ik val nog liever dood

'Wat denken jullie? vraagt onze yogateacher na een pittige flow. 'Nóg een reeks? Of is het tijd voor...'
'Savasanaaaa,' zucht Michel terwijl hij zich op zijn mat uitstrekt.
'Ik ben dood.'

Savasana is de laatste houding van de yogales: de eindontspanning.
Tien minuten op je rug onder een dekentje.
Gewoon zijn.

Dat is voor mij het ultieme vrijdaggevoel

Een vrijdag is géén werkdag. Daar heb ik een harde regel van gemaakt. Vraag me dus niet of ik tóch nog even naar dat scriptje wil kijken. En ook niet of die correctie uitzonderlijk vóór het weekend lukt want de klant gaat dan super content zijn. Ik doe het niet. Echt niet. Ik val nog liever dood. Oké, bij hoge uitzondering doe ik het wél. Maar dat merk je dan op de factuur.

Als freelancer maak ik lange dagen vol briefings, videocalls en deadlines. Het tempo ligt hoog, de verwachtingen ook. En da's helemaal oké. Zolang het maandag, dinsdag, woensdag of donderdag is. Maar níet op vrijdag.

Vrijdagochtend iets voor acht uur smijten de jongens zoals elke dag de deuren van mijn Mini veel te hard toe. Ze brommen iets dat vaag op 'Tot straks' lijkt en ze verdwijnen.

Ik zet de radio op Klara.

Ik rijd weg.

#TGIF

Om negen uur ben ik in de Steenpoelweg. Daar woont Inge. In een antracietkleurige vierkantshoeve die zo in VT Wonen kan. Veel licht, warme materialen, houten balken en originele kringloopvondsten. Inge heeft niet alleen een zalig huis, ze is ook een zalig mens. Ze is het soort vriendin dat vanalles organiseert.

Spaanse les bijvoorbeeld

Ze zorgt voor Nespresso en voor een leerkracht want 'met Duolingo leer je niet praten, en twee jaar naar de avondles willen we ook weer niet.' Ze hangt een zwart schoolbord in een gouden lijst aan de muur. Vorige week zijn we na een lange coronapauze weer gestart. Met ontsmette handen en anderhalve meter afstand. Maar hé, dat kan de pret niet drukken. Dat we alles wat we vóór corona leerden vergeten zijn, ook niet.

Na Spaans is er yoga

Op een dag in 2015 koopt Inge tien yogamatjes en tien dekentjes. Ze vindt een teacher - we zijn aan nummer drie - en ze nodigt haar vrienden uit. Vijf jaar later delen we veel méér dan savasana, zelfgebakken chocoladetaart-met-avocado en Pinot Grigio.

We zijn met een vaste groep van acht vrouwen en Michel. Hij valt op mannen, dat schept een band. Maar wie we zijn en wat we doen is onbelangrijk als we samen de zon groeten.

Als we uit savasana komen, hebben we het over de belangrijke dingen

Over de promotie op die rotan loungestoel bij Casa. Inge heeft er twee. Peet heeft er net een besteld. Brigitte checkt de webshop: 'Er zijn er nog drie'. Twee minuten later zijn ze uitverkocht.

Over mijn zoon. 'Zaterdagochtend stond zijn liefje een latte te maken in de keuken. In haar slipje. En hij is nog geen zestien,' zucht ik. Mijn vriendinnen lachen, ik lach maar mee.

© Annick Van Broeck

In de namiddag verdwijn ik een paar uur

Zonder haast loop ik door de velden. De schapen blaten. Zie ik dat goed? Yep. Een schaap op het pad. En nu? Ik kijk rond. Ik voel aan het hek. Niet op slot. Een tel later staat het schaap weer bij de kudde in de wei.

Telefoon

Het is Leen. Of ze me maandag twee uur extra kan inplannen. Ik heb mijn agenda niet bij. 'Tuurlijk. Geen probleem,' hoor ik mezelf zeggen. 'Ik regel het wel.' Avondwerk dus. Ik adem diep. De lucht ruikt naar herfst en maandag is nog ver.

Thuis zet ik me in mijn Mobutu-zetel

Ik lees in Knack de rubriek van bioloog Dirk Draulans. In de Atlantische Oceaan circuleren tien keer meer microplastics dan gedacht. Waarom gebruiken we onze militaire budgetten niet voor een betere leefomgeving? Ik zucht. We gaven net 891 miljoen euro uit aan zeven nieuwe legervliegtuigen. Ik leg Dirk weg.

In Knack Weekend valt mijn oog op de kop: 'Leopold II was een groot man.' Ik frons. 'Hij was ongeveer 1m90.' Ik grinnik. En ik zet de podcast over onze meest omstreden koning in mijn Spotify playlist. Mijn weekhoroscoop zegt:

'In deze periode laten Ratten duidelijk zien dat ze ambitieus zijn.'

Klopt. Van maandag tot donderdag.

Disclaimer: deze post bevat geen gesponsorde content of product placements


© 2022 Felixthehumancat - Annick Van Broeck
Delen, good karma. Kopiëren zonder bronvermelding, bad karma (en een teek).